Dagelijks spreek ik leidinggevenden die hard werken, veel ballen in de lucht houden en ’s avonds uitgeput thuiskomen. Ze zijn gedreven en zetten zich 100% in om goed leiding te geven en altijd klaar te staan voor de verwachtingen van hun team en de organisatie.
Na enkele maanden raken ze teleurgesteld, omdat de erkenning en de resultaten uitblijven. De twijfel slaat toe over hun capaciteiten als leidinggevende. Ze weten niet hoe ze dat kunnen doorbreken.
Hoe moet je verder als je zo hard werkt en het niet genoeg blijkt?
Met gedrevenheid alleen red je het niet. Het gaat erom dat je de juiste dingen doet. Dat je als leidinggevende je rol pakt op een manier die aansluit bij je kwaliteiten en je drive. Zodat je energie krijgt van je werk en waardoor jij je onderscheidt en je waarde vergroot voor je team en de organisatie.
Dat betekent in de praktijk dat je heel concreet weet wat je talenten zijn, wat je drijft in je leiderschap, en welke waarde jij wilt toevoegen. Zo neem je anderen mee in je verhaal en geef je richting aan je medewerkers. Want als jij niet weet waar je voor staat en waarom je leiding geeft, waarom zouden je medewerkers je dan volgen?
Alleen bijzondere mensen hebben talent
Ik hoor je denken, talenten? Heb ik die wel? Ik blink nergens in uit en ik doe gewoon mijn werk. Alleen bijzondere mensen hebben talenten, zoals een topsporter of acteur. En hoe zet ik die talenten dan in als manager? Daar is helemaal geen ruimte voor in mijn rol.
Ieder mens heeft talenten. Een talent is een natuurlijke gave die zo bij je hoort dat het altijd aanwezig is. Het is gedrag dat zichtbaar wordt in elke activiteit die moeiteloos gaat en die voldoening geeft. Je krijgt energie als je het doet en de tijd vliegt om.
Omdat het zo bij je hoort, zie je het wellicht niet van jezelf. Het is voor jou heel normaal. Vraag eens aan je collega’s wat ze ECHT aan jou waarderen. Of bedenk voor jezelf als je ’s avonds fluitend naar huis rijdt: ‘Wat heb je gedaan die dag, waardoor je zoveel voldoening en energie hebt’. Dat geeft inzicht in je talenten.
En als je dan weet wat je talenten zijn, wat dan? Hoe zet je die dan in in je rol als leidinggevende?
Hoe geef je succesvol leiding vanuit je talenten?
7 succesfactoren
[1] Zet je talenten dagelijks 80% van je tijd in: jouw talenten zijn de sleutel tot krachtig en authentiek leiderschap. Want als je leiding geeft vanuit je talenten dan onderscheid je jezelf van je peers, je voelt vertrouwen en energie en je bent een inspirerend rolmodel voor je medewerkers waardoor ze je makkelijk volgen.
[2] Kies die taken die aansluiten bij je talenten: dat betekent dat je heel bewust kiest voor bepaalde taken of rollen die aansluiten bij jouw unieke talenten. Ben jij daar echt goed in en voeg je daardoor het meeste toe voor de organisatie? Of kan dit beter door een collega of een medewerker uit je team worden gedaan die daarin nu juist uitblinkt? Stel jezelf dus steeds de vraag of de betreffende taak/rol aansluit bij je talenten en durf daarin keuzes te maken.
[3] Creëer voor jezelf een omgeving waarin je talenten volop aan bod komen: een talent in een onjuiste omgeving komt niet tot zijn recht en dat kost je veel energie. Leer te kiezen voor omgevingen die ervoor zorgen dat je talenten optimaal inzetbaar zijn. Je kiest daarmee voor betere resultaten en voldoening en een energieker leven.
[4] Zorg ervoor dat je je talenten kunt ontwikkelen: je talent zegt iets over je potentieel. Als je wilt excelleren vanuit je kwaliteiten, zul je je talenten steeds verder moeten ontwikkelen tot excellente punten. Focus dus op de ontwikkelingen van je talenten in plaats van op de ontwikkeling van je zwakke punten.
[5] Omgeef je met mensen die ook het maximale uit zichzelf willen halen: een stimulerend netwerk, rolmodellen en gedreven collega’s zijn belangrijk om te blijven groeien. In een omgeving die in geen enkel opzicht leerzaam, uitdagend of ondersteunend is, zul je niet excelleren.
[6] Werk aan je persoonlijke groei: een leidinggevende die continu op het hoogste niveau presteert, ervaart meer verantwoordelijkheid en zichtbaarheid. Dat vraagt om mentale stabiliteit en het vaardig hanteren van stress en tegenslag. Je talenten zijn bij stress je grootste valkuilen. Door deze te leren managen, levert je dat veel persoonlijke groei op. Dat geeft kracht, vertrouwen en energie.
[7] Neem een coach: continu het maximale uit jezelf halen en je daar goed bij blijven voelen, is vaak lastig zonder een goede coach. Je hebt iemand nodig om je te spiegelen, te stretchen en uit te dagen, te ondersteunen en mee te denken. Zoek de beste coach die je kunt krijgen, iemand die hier al veel ervaring mee heeft.
Ga jij de uitdaging aan?
Steeds op het hoogste niveau willen presteren als leidinggevende, carrièrestappen willen blijven zetten en ook nog eens prettig in je vel blijven zitten, is een uitdagend avontuur. De meeste leidinggevenden die deze ambitie hebben, weten dat het uiteindelijk niet om het geld of de status gaat, maar om de groei en ontwikkeling die zij daardoor zelf doormaken, zodat ze hun toegevoegde waarde voor de organisatie vergroten en waardoor zij zich goed, krachtig en energiek voelen.