Herken je in je team allerlei gedrag wat het lastig maakt om goed samen te werken? Blijft dat gedrag zich herhalen en worstel je ermee om dat als manager te doorbreken? Niet nodig. Als je je team helpt om het te verbeteren met een handige gedragsanalyse.
“Ja, maar…”
Veel managers storen zich aan het ineffectieve gedrag van hun team. Tijdens vergaderingen ervaren ze dat er vooral “ja-maar” wordt gezegd, mensen vallen elkaar in de rede en luisteren niet naar elkaar. Ze klagen dat er te veel overleggen zijn en zitten tijdens het overleg te kibbelen. Het is ieder voor zich.
Het effect is dat vergaderingen veel te veel tijd kosten en vrijwel niets opleveren. Niet efficiënt en energievretend voor zowel jou als voor het team. De kans dat je team afhaakt, steeds meer op zichzelf gaat werken en blijft kibbelen wordt groter.
En dat terwijl een goede en efficiënte samenwerking zo belangrijk is. Het verbetert prestaties, de betrokkenheid en de resultaten.
Hoe doe je dat?
In de praktijk zie ik veel managers worstelen met het ineffectieve gedrag van hun team. Ze ergeren zich kapot aan de ‘ja-maar cultuur’ en het gekibbel.
Ze proberen van alles om dat te doorbreken. Ze geven oplossingen om beter samen te werken en organiseren een dagje teambuilding zodat het team elkaar beter leert kennen waardoor de samenwerking verbetert. Het werkt niet.
Wat dan wel?
Om als team goed samen te kunnen werken, is het essentieel dat je als team een gezamenlijk doel hebt en dat de teamleden onderling afhankelijk van elkaar zijn om die gezamenlijke resultaten te halen.
Mensen werken alleen goed samen als het niet anders kan. Als de teamleden hun resultaten ook kunnen halen zonder hun collega teamleden, dan zijn ze niet afhankelijk van elkaar en dan is samenwerking ook niet logisch en niet efficiënt.
Ga in dat geval dan ook niet sturen op samenwerking, want dat is zonde van de tijd en niet effectief.
Dus hoe graag je ook wilt dat je team samenwerkt, houd vooral voor ogen dat samenwerken alleen werkt ten aanzien van de resultaten die gezamenlijk zijn en waarvoor je team afhankelijk van elkaar is.
En dan?
5 vragen voor een betere samenwerking
In de praktijk maken we weinig afspraken over samenwerking. De vragen “Hoe werken we samen?”, en “Welk gedrag in ons team is wel/ niet effectief?” worden vaak niet gesteld.
Zonde, want met het stellen van deze vragen help je je team om inzichtelijk te maken wat wel werkt en wat niet werkt. En hoe ze dat kan verbeteren.
Met onderstaande vijf vragen kan je met je team eenvoudig inzichtelijk maken hoe de samenwerking verloopt en kan je concrete afspraken maken om daarin te ontwikkelen voor een beter resultaat.
Dus, zet je team in de actiestand en stel onderstaande 5 vragen:
- Welk gedrag is effectief in relatie tot onze gezamenlijke resultaten? (b.v. elkaar helpen, luisteren, kennis delen). Laat je team dit opschrijven op een overzicht met effectief gedrag.
- Welk gedrag is niet effectief in relatie tot onze gezamenlijke resultaten? (b.v. ja-maar, elkaar onderbreken, klagen over elkaar). Laat je team dit opschrijven op een overzicht met ineffectief gedrag.
- Wat gaan we oefenen om de komende maand niet meer te doen (gedrag van de lijst ineffectief gedrag) en wat gaan we juist wel of meer doen (gedrag uit de lijst effectief gedrag).
- Hoe gaan we dat doen? Maak daarover afspraken, die zichtbaar zijn in concreet gedrag (bijv. “ja, maar” wordt “ja, en…..”).
- Sluit af met de vragen: Wat is het belangrijkste inzicht dat je hebt gekregen. Wat zijn de concrete acties die je gaat doen en wanneer?