Als je medewerkers niet blij zijn, presteren ze niet optimaal. Dat zie je direct terug in je klanttevredenheid en resultaten. Als je medewerkers niet gemotiveerd zijn, zijn ze weinig veranderingsgezind en innovatief, waardoor je positie op de markt verliest. Als mensen geen toekomstperspectief hebben, dan is de kans groot dat ze je organisatie verlaten.
Wat zijn de geluiden die jij hoort op de werkvloer? En wat is het effect daarvan op het realiseren van je business doelen?
Talentmanagement als startpunt
Talentmanagement is het startpunt van iedere organisatie die haar business doelen wil halen. In je organisatie betekent talentmanagement namelijk dat je medewerkers optimaal presteren, meer betrokken en gemotiveerd zijn en dat je de high potentials aan je bindt. Steeds meer organisaties zien dat in en willen daarmee aan de slag. Een goede ontwikkeling.
Talentmanagement als tool
Het komt dan ook bijna dagelijks voor dat bedrijven mij vragen of ik niet een tool of instrument heb waarmee ze talentmanagement kunnen implementeren in hun organisatie.
En daar gaat het mis. Want zo werkt het niet. Talentmanagement is geen simpele tool of truc dat de volgende dag wonderen verricht. Het is een strategische manier van kijken naar je medewerkers waardoor je een complete gedragsverandering en cultuurverandering realiseert.
Wat is dan wel nodig?
Succesvol talentmanagement vraagt een specifieke mindset en vaardigheden van iedereen in de organisatie, dus van de directie, de direct leidinggevenden en de medewerkers. Dat creëer je niet van de een op de andere dag. Dat vraagt coaching, focus en communicatie. Leiderschap dus! De direct leidinggevenden spelen daarin dagelijks een cruciale rol.
De 3 redenen
- De business goals bepalen je talentmanagementstrategie
Effectief talentmanagement in je organisatie is gebaseerd op je business goals. Wat zijn je doelen? En wat heb je nodig om je doelen te halen? Denk aan: welke rollen, welk type leiderschap, welke vaardigheden en talenten? Dit dient dus altijd door de business leaders te worden bepaald, samen met HR als business partner. - Zorg voor de juiste kwaliteiten in de juiste rol
Uit onderzoek blijkt dat 50% van het potentieel van mensen in organisaties onbenut blijft. Mensen kennen hun potentieel vaak niet en het wordt niet optimaal ingezet. Veel mensen doen dan ook een groot deel van dag dingen die niet aansluiten bij hun kwaliteiten, met alle gevolgen van dien. De direct leidinggevende maakt hierin het verschil door mensen te helpen om hun talenten te ontdekken en te faciliteren dat ze die voor 80% van hun tijd inzetten in hun werk door ze de juiste dingen te laten doen en op die manier optimaal bij te laten dragen aan de business doelen. - Focus op de ontwikkeling van sterke punten
Vrijwel elk leerprogramma dat aan medewerkers wordt aangeboden is gericht om te worden wat ze niet zijn of om te kunnen wat ze niet kunnen. Bijna altijd en overal besteden medewerkers dus meer tijd aan de ontwikkeling van hun zwakke punten in plaats van aan hun sterke punten. Uit onderzoek blijkt echter dat mensen hier nooit echt goed in worden en daardoor dus nooit echt optimaal zullen presteren en excelleren. Faciliteer als direct leidinggevende dat je medewerkers zich focussen op hun sterke punten en dat ze zich daarin verder ontwikkelen zodat ze excelleren en toekomstperspectief voor zichzelf creëren dat echt bij ze past.
“Je kunt niet alles worden wat je wilt – maar je kunt wel een betere versie worden van wie je al bent” – Tom Rath
Kortom, de direct leidinggevenden zijn de dragers van een effectief talentmanagementstrategie binnen je organisatie. Leiderschap en talentmanagement zijn dan ook onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wil je als organisatie of als direct leidinggevende aan de slag met talentmanagement, investeer dan in de ontwikkeling van je leiderschap. Leiderschap dat gericht is op de inzet en ontwikkeling van het potentieel van je medewerkers zodat het rendement toeneemt en de continuïteit van je organisatie is gewaarborgd.