In mijn praktijk ontmoet ik veel managers die willen leren hoe ze de talenten van hun medewerkers ontdekken en inzetten omdat ze de voordelen van talentmanagement zien.
Heel slim, want het is inmiddels algemeen bekend dat medewerkers die hun talenten benutten meer energie en werkplezier hebben en daarnaast productiever zijn. Het levert het team en de organisatie meer rendement op.
Hoe zit het met de leidinggevenden zelf?
Als ik diezelfde leidinggevenden vraag: wat zijn jouw talenten en hoe zet jij die in zodat jij jezelf onderscheidt en effectief leiding geeft? Dan blijft het stil. Want daar hebben ze helemaal niet over nagedacht.
Er ontbreekt bij veel leidinggevenden en in veel organisaties dan ook een strategische mindset, waarbij je kijkt naar de kwaliteiten en leiderschapsstijlen van individuele leiders. Van waaruit je bepaalt in welke omgeving en rol deze persoon op een bepaald moment het beste past. Hierdoor blijft ook buiten beeld hoe de diverse leiders complementair aan elkaar kunnen zijn, zodat hun toegevoegde waarde voor de organisatie vergroot.
Een gemiste kans.
Hoezo?
Ik hoor je denken: Waarom is het belangrijk dat ik weet wat mijn kwaliteiten zijn en welke type leiderschap ik daardoor sterk heb ontwikkeld? Het gaat toch vooral om mijn team? Ik geef gewoon leiding en ik probeer een goede leider te zijn voor mijn medewerkers.
Wat maakt jou een goede leider en hoe ontwikkel je je daarin?
De goede leider bestaat niet
Je hebt vast een beeld van wat een ‘goede’ leider is. Die heeft allerlei competenties, waarvan jij denkt dat een leider die moet hebben.
Vervolgens constateer je wellicht dat je zelf een aantal van die competenties mist.
Je kijkt vooral naar wat er niet is of wat je lastig vindt.
Via managementopleidingen of kopie gedrag probeer je die competenties te leren. Het kost je veel tijd en energie. Zonder gewenst resultaat. Want ondanks alle investeringen die je erin doet, voel je je niet echt succesvol.
Je bent nog steeds niet die ‘goede’ leider met al die competenties. Sterker nog, je voelt je een speelbal van je omgeving omdat je je steeds meet aan anderen en probeert te doen wat zij doen. Uiteindelijk ben jij de dupe want je haalt niet de resultaten waarvoor je verantwoordelijk bent.
Deze manier van naar jezelf kijken en ontwikkelen werkt dus niet.
Wat dan wel?
Vergeet alle trucjes. Een succesvolle leider is geen kopie.
Authentiek en krachtig leidinggeven doe je vanuit jouw eigen unieke kwaliteiten. En dat is waar leiderschap over gaat.
Effectieve leiders kennen zichzelf door en door. Ze weten wat hun talenten én hun beperkingen zijn en hoe ze hun kwaliteiten optimaal kunnen inzetten ten behoeve van hun medewerkers, hun peers en de organisatie.
Hoe doe je dat?
3 stappen:
Stap 1) Ontdek je unieke talenten;
Waar ben jij echt goed in? Wat onderscheid jou? Welke leiderschapsstijl heb je daardoor sterk ontwikkeld?
Stap 2) Kies voor die rol, omgeving en situaties waarin jouw talenten optimaal aan bod komen.
In welke situaties kan jij pro actief je talenten inzetten? Hoe ben jij vanuit je talenten complementair aan je peers in het MT? In welke situaties voeg jij het meeste toe vanuit je kwaliteiten?
Stap 3) Ontwikkel je kwaliteiten tot echt sterke punten zodat jij excelleert en je toegevoegde waarde voor het MT en de organisatie vergroot.
Welke ambitie streef je na met het ontwikkelen van je talent? Hoe is de ontwikkeling van jouw talent van meerwaarde voor het team/ het MT/ de organisatie? Wat onderscheid jou als je daarin excelleert?
Wat levert dat op?
“Vaststellen welke typen leiders en welke talenten je in je team hebt, kan wonderen verrichten voor de effectiviteit van de groep”
Enerzijds doordat jij weet hoe je als individu optimaal kunt bijdragen aan de doelstellingen van het team, het MT en de organisatie waardoor jij je focust op de zaken waarop jij het verschil kunt maken.
Anderzijds doordat je weet wat de kwaliteiten van je collega MT leden zijn waardoor je beter samenwerkt en complementair aan elkaar functioneert.
Concreet levert dat op:
- Stress en conflicten in het MT nemen af waardoor met meer energie beter wordt samengewerkt en gepresteerd.
- Meer innovatie en flexibiliteit bij veranderingen.
- Juiste aanname en recruitment bij vervullen van nieuwe/ aanvullende posities.
Kortom, talentmanagement is niet alleen voor je medewerkers in je team. Het gaat ook over jou als leidinggevende.
Wil jij als leidinggevende echt het verschil maken voor je medewerkers, binnen het MT en voor de organisatie? Wees dan een voorbeeld.
Begin met het ontdekken van je talenten, zet ze dagelijks in, en ontwikkel ze zodat je excelleert in je rol.